Kerstverlichting

De decembermaand is een periode waarin mensen even terugblikken op wat het jaar hun allemaal gebracht heeft. Een tijd van reflectie en van aandacht geven aan dat wat hart en ziel nodig hebben. Met Kerst vieren we het lengen der dagen, het terugkerende licht dat ons energie geeft om plannen te maken voor het nieuwe jaar. We versieren het huis en kijken ernaar uit om een heerlijk feestmaal te nuttigen met onze dierbaren. Tijd om bij te praten en samen te genieten!

We doen tijdens dit familiefeest extra ons best om het zo gezellig en bijzonder mogelijk te maken. Het tafellinnen wordt gesteven, we halen het mooie servies uit de kast en voor het diner overtreffen we onszelf als kok. Onder de boom liggen zorgvuldig uitgekozen cadeautjes. Natuurlijk willen we daarom graag de hele familie compleet hebben.

Dat valt niet mee, er zijn immers maar twee kerstdagen en iedereen heeft zo zijn eigen bezigheden en personen waarmee je rekening moet houden. Dat maakt kiezen lastig, je wilt natuurlijk niemand teleurstellen. Samengestelde gezinnen van gescheiden en/of hertrouwde ouders met hun kinderen hebben het daarmee nog moeilijker. Dus vieren we eerste Kerstdag bij de ene helft en tweede Kerstdag bij de andere helft van de familie en lassen we een derde Kerstdag in om even bij te komen.

Soms hebben we het gevoel dat we geen ‘nee’ kunnen zeggen, dat we met Kerst misschien wel heel veel moeten. Het aannemen van de uitnodiging voelt dan als een verplichting en dat kan toch niet de bedoeling zijn? Als je eigenlijk behoefte hebt aan wat tijd voor jezelf of voor je gezin, moet dat ook kunnen.

Praat met elkaar, wees eerlijk, ook als je dit jaar een keer iets anders wilt doen dan wat er van je verwacht wordt. Maak van de Kerstverplichting dit jaar Kerstverlichting. Verlicht de boom, verlicht je huis, verlicht de last, verlicht jezelf en laat daardoor alles stralen. Dat is de ware kerstgedachte.

Familierelaties zijn net als alle andere relaties iets waar je tijd en aandacht aan moet besteden. Het kost energie maar het levert ook heel veel op. Het is de moeite waard om die relaties te onderhouden of te herstellen als er iets mis is gegaan. En mocht het je niet op eigen kracht lukken, kan ik je wellicht ondersteunen.

Sylvia Frauenfelder, psychosociaal counselor te Den Haag

nl_NLDutch