Het leven kent momenten van blijdschap en momenten van verdriet en verlies. Als psychosociaal counselor weet ik dat rouw een uniek en persoonlijk proces is, dat voor iedereen anders aanvoelt. Door mijn specialisatie in rouwverwerking kan ik je die helpende hand bieden, die nodig is om je in deze moeilijke tijd bij te staan en te begeleiden.

Psychosociaal counseling is een effectieve manier om mensen te helpen bij het begrijpen en verwerken van verschillende vormen van tegenslag, waaronder rouw. Rouw is een natuurlijke reactie op verlies en kan vele vormen aannemen. Of het nu gaat om het verlies van een dierbare, een scheiding, verlies van gezondheid, ontslag of andere veranderingen in het leven, ik ben hier om je te ondersteunen.

  • Rouw bij verlies van een dierbare:
    • Rouw is een zeer persoonlijk proces dat ook beïnvloed wordt door de omstandigheden die voorafgingen aan het verlies, zoals de oorzaak van het overlijden. Wanneer dit bijvoorbeeld het gevolg is van een tragisch ongeluk, komen gevoelens van shock, ongeloof en intense pijn om de hoek kijken. De abrupte en onverwachte aard van het verlies kan het moeilijk maken om het te bevatten en te accepteren.
    • In gevallen van overlijden als gevolg van misdaad, kunnen rouwende personen te maken krijgen met gevoelens van woede, wraak en onrechtvaardigheid. Het besef dat het leven van hun dierbare opzettelijk is afgenomen, kan het rouwproces nog ingewikkelder maken en diepe emotionele littekens achterlaten.
    • Bij personen die overlijden of euthanasie plegen na een langdurig ziekbed, begint de rouwperiode van hun naasten vaak al voor het overlijden. Ze ervaren lang van tevoren al intens verdriet, vooruitlopend op het verlies en gemis dat gaat komen.
    • Bij zelfdoding spelen schuldgevoelens en de waarom-vraag een belangrijke rol in het rouwproces. Ook kan de manier waarop het gebeurd is schokkend zijn en het vinden van de overledene is vaak bijzonder traumatisch. Dat zijn beelden die lang op je netvlies blijven staan. 
  • Rouw bij het verlies van een baby of kind: Als ouder bestaat er geen grotere nachtmerrie dan je kind verliezen. Het verstoort de natuurlijk gang van zaken: ouders horen hun kinderen niet te overleven. Naast het hartverscheurende feit dat hun kind er niet meer is, gaan ook alle dromen en toekomstverwachtingen die ouders voor hun kinderen hadden, in rook op. Als ze verder geen kinderen meer hebben, kunnen ouders ook gaan twijfelen aan hun identiteit: wie ben ik, nu ik geen ouder meer ben?
  • Rouw bij een miskraam: Het verlies van een ongeboren kindje brengt een scala aan gevoelens met zich mee. Ouders vinden het vaak moeilijk om er met anderen over te praten en voelen zich niet begrepen door mensen die dit niet hebben meegemaakt. Soms is er sprake van een schuldgevoel: Hebben we iets verkeerd gedaan, dat heeft geleid tot de miskraam? Ook is er angst en onzekerheid met betrekking tot de toekomst: Kunnen we in de toekomst wel een gezond kindje krijgen, of wordt het opnieuw een miskraam? Het verlies laat een gevoel van leegte achter, waardoor ouders zich eenzaam en verloren voelen.
  • Rouw bij het overlijden van een huisdier: Een huisdier maakt vaak lange tijd deel uit van de familie en hoort er echt bij. Als een huisdier er niet meer is, verandert er veel in huis: het is opeens een stuk stiller en leger. Het gemis is groot. Sommige mensen nemen een nieuw huisdier om zo de pijn van het gemis te verzachten, voor anderen werkt dat niet. Laten we samen kijken wat voor jou de juiste oplossing is.
  • Rouw bij een relatiebreuk: Of je getrouwd bent of niet, iedere relatiebreuk is ingrijpend en brengt pijn met zich mee. De toekomstplannen die je samen met je partner wilde realiseren, zijn niet uitgekomen. In plaats van samen dingen aangaan en oplossen, sta je er nu alleen voor. Dat is een hele andere situatie dan die je voor je zag. 
  • Rouw bij verlies van gezondheid: Het omgaan met ziekte en de daaruit voortvloeiende beperkingen, kunnen een diepgaand effect hebben op zowel het leven van de zieke, als zijn naasten. Niet genoeg energie hebben om de dingen te doen die je leuk vindt of je moeten houden aan allerlei beperkende leefregels is lang niet altijd makkelijk te accepteren. Door er met een professional over te praten, krijg je inzicht in wat deze veranderingen in je leven betekenen en hoe je ermee om kan gaan.
  • Rouw bij verlies van werk of zingeving: Het bedrijf waar je werkt gaat failliet of je wordt ontslagen omdat je afdeling opgeheven wordt. Dat heeft nogal wat gevolgen voor je inkomen, je leefsituatie en je relaties. Voor veel mensen bepaalt het werk dat ze doen hun identiteit. Wie ben ik zonder mijn werk?  Het goede nieuws is dat je kunt leren van tegenslagen. Probeer je veerkracht te hervinden en te versterken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
  • Rouw bij veranderde persoonlijkheid door dementie: Bij dementie kan er sprake zijn van verandering van persoonlijkheid. Door een falend geheugen is de persoon die je zo goed kende, zichzelf niet meer. Echt contact maken met iemand die jou niet of nauwelijks herkent, is heel lastig. De persoon die je liefhad is gedeeltelijk of zelfs helemaal verdwenen en dat is heel ingrijpend. 

 

Rouw is een unieke, individuele beleving

Er is dus geen "juiste" manier om te rouwen. Heb je moeite de draad weer op te pakken na een verlies? Als je een afspraak maakt voor een kennismakingsgesprek kunnen we samen kijken of ik je weer op weg kan helpen. Bel me gerust of stuur een berichtje. Ik help je om de rouw in je eigen tempo te verwerken en de weg naar herstel te vinden.

nl_NLDutch