Alles onder controle

“Hé, lang niet gezien. Hoe gaat het?”
“Goed, goed. Alles onder controle.”

Zo zien we het graag: het leven verloopt zoals we gepland hebben, zoals we het graag zouden willen. Een heerlijk idee, toch weet iedereen dat die controle een illusie is. Zoals John Lennon ooit schreef is het leven dat wat je overkomt terwijl je druk bezig bent andere plannen te maken. Grip op het leven hebben, lukt alleen als er geen anderen zouden bestaan die roet in het eten kunnen gooien.

Natuurlijk hebben we invloed op hoe iets afloopt, zij het beperkt. Als je gezond leeft is de kans groot dat je langer leeft dan iemand die op drank en drugs teert, maar het is nog steeds geen garantie dat je niet ziek wordt of geen ongeluk krijgt. En als je hard studeert om de juiste diploma’s te halen is de kans op je droombaan groot, alhoewel het zoontje van de baas er ook mee vandoor kan gaan.

Vanwaar toch die behoefte aan controle?

We voelen ons veilig in een bekende situatie, ook al is het er eentje waarin je niet helemaal of zelfs helemaal niet gelukkig mee bent. Als we maar goed genoeg voorbereid zijn op alle mogelijke scenario’s, kan ons niets gebeuren, denken we. Het kost alleen veel energie en je nachtrust en het resultaat is magertjes: het leven laat zich slecht sturen.

Wil de echte control freak nu opstaan?

Ben jij iemand die slecht kan delegeren, onder het mom van ‘’als ik het zelf doe, gebeurt het tenminste goed”?
Is een zekere mate van perfectionisme jou niet vreemd?
Stel je niet alleen hoge eisen aan jezelf maar ook aan anderen?
Wil je ook alles voor anderen regelen of invullen?
Ben je bang om fouten te maken, of bang dat er iets ergs gebeurt?

Dan is het tijd om te leren loslaten.

“Maar als ik die controle helemaal loslaat, ben ik een speelbal van de golven.”

Dat klopt, er is dan ook een betere optie. Daar waar een behoefte is aan iets, moet ergens een tekort bestaan. Die twee houden elkaar namelijk in stand. Als er geen vraag is, heb je ook geen antwoord nodig, die twee vallen tegen elkaar weg. Als het je nou zou lukken om de behoefte aan controle los te laten, dan verdwijnt het tekort… en heb je controle!

Het lijkt een flauw woordspelletje, maar het werkt echt. Als je je in een lastige situatie bevindt, neem dat probleem dan onder de loep. Welke gedachten, associaties en gevoelens komen er allemaal bij kijken? Verwelkom die gedachten en emoties, ze zijn er immers al. Geef jezelf toestemming om er iets aan te willen veranderen en probeer het vervolgens zo goed als je kan los te laten.

Je zult zien dat je na een paar keer ervaren te hebben dat alles uiteindelijk weer voorbijgaat, je steeds meer gaat vertrouwen op je eigen vermogen om met lastige situaties om te gaan.

Loslaten is niet makkelijk.

De behoefte aan controle komt vaak voort uit angst geworteld in een nare ervaring in het verleden. Ik kan je helpen bij het zoeken naar die oorzaak en je leren, in je eigen tempo, de emoties en gedachten die je over deze situatie hebt, los te laten.

Zonder die angstige voedingsbron uit het verleden, maakt je verslaving aan controle in het heden, geen schijn van kans.

Sylvia Frauenfelder, psychosociaal counselor te Den Haag

 

Angst, Loslaten, , , ,
nl_NLDutch