Wat is psychosociale hulpverlening?

Psychosociale hulpverlening is een vorm van therapie waarin het geestelijke en sociale aspect van ons menszijn centraal staan. Kortom: Hoe sta jij in het leven en hoe ga je om met anderen, in het hier-en-nu. Anders dan de naam misschien doet vermoeden, is deze vorm van therapie bedoeld voor geestelijk gezonde mensen. Voor mensen die een tijdelijk probleem hebben en over voldoende veerkracht beschikken om er (samen met iemand) uit te komen.

Allereerst gaan we op zoek naar de oorsprong van je klacht, vraag of probleem. Ik luister, voel met je mee en zoek uit waar het wellicht mis is gegaan. Soms blijkt de oplossing in een richting te liggen waar je zelf nog niet aan gedacht had. Als ons doel helder is, gaan we op een andere manier kijken naar je probleem, de situatie of een relatie. Dat doen we in gesprekken, door ervaringsoefeningen en soms geef ik je ook een opdracht mee.

Praten, inzicht krijgen en experimenteren met nieuw gedrag zijn stappen om je weer beter te voelen. Zo kan je de al in jezelf aanwezige alternatieven aanboren. Therapie is een boeiend leerproces, dat soms pijnlijk en confronterend kan zijn, maar ook humoristisch en bevrijdend.

Wat levert deze moedige investering in jezelf op?

  • Meer harmonie met jezelf en je omgeving
  • Verdraagzaamheid en geduld
  • Zelfvertrouwen
  • Crisisbestendigheid
  • Adequaat gedrag
  • Accepterende houding naar jezelf en anderen

Een moedige eerste stap

Wilt je weten wat ik voor je kan doen? Neemt dan gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Dat is vrijblijvend en voor half tarief. Je kan meestal binnen een week terecht en je hebt geen verwijzing nodig.
In de praktijk met een huiselijke sfeer vertel ik je graag wat je van mij mag verwachten. Daarna beslist je of je door wilt gaan met de volgende stap.

Bewandel het pad

Heb je gekozen voor de therapie: dan is het nu tijd voor jouw persoonlijk begeleidingsplan. Waar wil je naartoe? Hoe wil je jezelf ontwikkelen? Wat wil je emotioneel nog verwerken? Op basis van jouw behoeften en verlangens krijg je een begeleiding die precies op jou is afgestemd, met alle ruimte die je nodig hebt. Bijvoorbeeld om gewoon eens over jezelf te praten.

Bestemming bereikt?

Wat levert jouw moedige investering in jezelf op? Na vijf gesprekken vindt er een evaluatie plaats en kijken we samen of er voortgang zit in de verwerking van de problematiek.
Hoe gaat het nu met je? Wat hebt je al bereikt? Ben je tevreden? De evaluaties bepalen mede het verdere verloop van de therapie. Gaan we verder of heb je je bestemming bereikt?

nl_NLDutch