Vertrouw op jezelf

Het leven heeft zo zijn eigen agenda. Soms krijg je iets voorgeschoteld waar je niet op zit te wachten. ‘Je moet er maar mee leren leven’, is dan een veel gehoorde kreet. En vaak lukt dat ook, we worstelen ons door de moeilijke ervaring heen en gaan weer verder. Maar wat als dat niet lukt om erdoorheen te worstelen en je er niet de vinger op kunt leggen waarom je het zo lastig vindt om op jezelf te vertrouwen en onzeker bent?

Ga eerst op zoek naar de oorzaak. Wat mis je, waar kom je dat gemis tegen, wanneer ben je ‘het’ kwijtgeraakt of heb je het nooit gehad? Bedenk dan welke eigenschappen je nodig zou hebben om moeilijke situaties te boven te komen. Meestal zijn er meerdere personen bij betrokken, waarbij ieder zijn eigen rol speelt. Het belangrijkst is echter: Welke rol speel jij in het geheel?

Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, kom je er altijd wel uit. Je verdient het om een gelukkig leven te leiden, dat laat je een ander toch zeker niet verpesten. Helaas ontbreekt dat besef van eigenwaarde bij sommigen en dat kan vervelende of zelfs ernstig beschadigende gevolgen hebben.

Denk aan loverboys die handig inspelen op de onzekerheid van jonge meisjes, die hunkeren naar complimentjes, aandacht, liefde en bescherming en die daarbij alle rode vlaggen negeren. Ze kunnen ook niet terugvallen op vrienden en familie omdat ze daar compleet van geïsoleerd zijn geraakt.

Zelfvertrouwen opbouwen of hervinden is dus uitermate belangrijk. Hoe doe je dat?

Het begint bij luisteren naar je intuïtie. Wat anderen vinden is niet zo belangrijk. Probeer niet te kijken naar wat er niet goed gaat in jouw leven, maar kijk naar jouw kwaliteiten en wat er wel goed gaat. Durf om hulp te vragen. Je zult zien dat dit echt niet gek gevonden wordt, maar juist als krachtig wordt gezien. Je hoeft het niet alleen te doen. Word assertief, kom op voor jezelf en durf een stelling te nemen. Als je dat niet geleerd hebt, is dat best lastig en heb je hier misschien ook wat hulp bij nodig.

Stel jezelf doelen en verzamel de tools die je nodig hebt om ze te kunnen bereiken. Geloof in jezelf en wees geduldig. Stapje voor stapje werkt je je plan uit. Werk met een kleine takenlijst. Gun jezelf het gevoel dat je wat afkrijgt. Grote takenlijsten geven je het gevoelt dat je faalt.

Schaam je je voor een fout die je hebt gemaakt, probeer het los te laten, schrijf het van je af. Die dingen gebeuren, ga weer door en blijf er niet in hangen. Succesvolle mensen maken fouten, dus jij ook.

Ken je het begrip affirmatie? Dat is een positieve gedachte die je regelmatig in je hoofd herhaalt waardoor je de inhoud gaat geloven en je de uitwerking daarvan op je leven bekrachtigt. Kies een gedachte die dicht bij jezelf ligt. Bijvoorbeeld, ‘Ik neem de tijd voor mezelf, alles mag op mijn tempo’.

Schrijf de affirmatie die bij jou past op een briefje en hang het op de slaapkamerdeur of de badkamerspiegel zodat die positieve boodschap het eerste is dat je ’s morgens ziet. En als er eens iets niet lukt; falen mag best hoor. Je bent ook maar een mens. Wees niet te streng voor jezelf. Geef jezelf een schouderklopje, nee geef jezelf er twee. Voor alle dingen die je wel goed doet, maar waar je eigenlijk nooit bij stilstaat.

Zelfvertrouwen zakt soms weg. Samen kunnen we kijken hoe dat gekomen is. Daarna kunnen we de lagen waaronder het gevoel van eigenwaarde bedolven is, langzaam verwijderen. Dan treed je de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet.

Sylvia Frauenfelder, psychosociaal counselor te Den Haag

nl_NLDutch