Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

De feestdagen komen er weer aan en op 31 december wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar. We hopen natuurlijk allemaal dat het ons en onze dierbaren in 2018 voor de wind zal gaan. Maar wat is geluk nu eigenlijk?

Het woordenboek geeft een lange reeks synoniemen voor geluk in de betekenis van ‘kans’: bof, lot, buitenkansje, meevaller, fortuin, succes, voorspoed, gunstig toeval.

Voor de ‘emotie’ geluk, heeft men een paar omschrijvingen bedacht: toestand van volkomen tevredenheid en situatie waarin onze diepste behoeften zijn verwezenlijkt.

Die omschrijvingen zijn lastig, want wat de een volkomen tevreden maakt, hoeft niet te werken voor de ander. En heeft ieder mens niet juist andere behoeften dan zijn medemens? Sommigen zijn gelukkig met een goede gezondheid, sommigen als de zaken goed gaan en anderen koppelen hun geluksgevoel aan het vinden van een levenspartner. Wat jou gelukkig maakt is dus heel persoonlijk.

Geluk is een uiterst wenselijke gemoedstoestand. Daarom zijn zoveel mensen ernaar op zoek. Toch lijkt het of we haast verplicht zijn dit na te streven. Geluk is de heilige graal van deze tijd. Er zijn tijdschriften die zo heten, er worden boeken over geschreven, cabaretier Guido Weijers wijdde er een show aan en er bestaan heuse geluksprofessors. Maar is geluk maakbaar? De oude wijsgeer Aristoteles zei hierover: “Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden.”

We hebben een aantal dingen zelf in de hand, de rest moeten we maar nemen zoals het is. Sociale contacten zijn belangrijk, je vrienden waar je lief en leed mee deelt. En dingen ondernemen. Waar maakt je hart een sprongetje van? Parachutespringen, een breicursus, tafeltennis of ruilbeurzen bezoeken? Doe het! Als je bovendien het verlangen naar dat permanente allesomvattende geluksgevoel kunt loslaten en in plaats daarvan de duizenden kleine geluksmomentjes koestert, ben je al een eind op weg.

Vanuit wetenschappelijk onderzoek is namelijk  gebleken dat het belangrijk is om te genieten van het moment. Deze twee onderstaande tips helpen jou misschien een beetje op weg.

1: denk niet dat je gelukkig bent als je iets bereikt hebt of iets bezit. Het blijkt dat prestaties en bezittingen nauwelijks bijdragen aan ons geluk. Het ontwikkelen van je vaardigheden geeft veel meer geluksgevoelens dan het bereiken van een promotie. Vergeet daarom niet om te genieten van de weg naar het succes toe.

2: houdt je niet al teveel bezig met de toekomst of het verleden. De eerste kun je niet voorspellen en de tweede kun je niet veranderen. Het hier en nu is zeker niet altijd even prettig en daarom wil je er soms misschien aan ontsnappen. Daar is niets mis mee. Vergeet echter niet om de leuke momenten te vieren en te koesteren.

Geluk heeft te maken met het leiden van een emotioneel bevredigend bestaan. Een leven waarin alle emoties er mogen zijn en hun plaats hebben. Onverwerkte gebeurtenissen en onderdrukte gevoelens kunnen daarom een belemmering vormen om geluk te ervaren. Is dit het geval, praat er dan over. Dan komt mijn wens voor jullie allemaal, zeker uit: Gelukkig 2018!

Sylvia Frauenfelder, psychosociaal counselor te Den Haag

nl_NLDutch