We zijn niet gemaakt om op onszelf te zijn. De mens is een sociaal wezen dat het best functioneert in een groep. We noemen onze maatschappij niet voor niets een samenleving.
Op een handje vol kluizenaars na, wil niemand alleen zijn. Iedereen wil ergens bij horen, een club, een gemeenschap, een familie. Daarnaast heb je vrienden nodig waarmee je bepaalde interesses en levensopvattingen deelt, waarmee je leuke dingen doet.
Als je deze contacten ontbeert, ervaar je een gevoel van sociale eenzaamheid. Je hebt misschien wel mensen om je heen, maar het contact is vluchtig. En op je social media tijdlijn, blijven de gesprekken oppervlakkig.
Nou kennen we de verhalen van ouderen op zoek naar gezelschap, maar eenzame jongvolwassenen zijn er ook genoeg, of eigenlijk, veel te veel. Steeds meer jonge mensen hebben moeite met het vinden van een persoon met wie ze hun leven willen delen. Ze missen een intieme band met een levenspartner, wat een vorm van emotionele eenzaamheid is.
Herken je jezelf in de bovenstaande beschrijving? Dan weet je ook dat het lastig is erover te praten. Eenzaamheid onder jongeren is een taboe.
‘Klaag niet zo, doe er iets aan!’
‘Je bent nog jong, je hebt tijd zat om iemand te vinden.’
‘Er zijn toch datingsites, ik zie het probleem niet.’
‘Weet je wie eenzaam is? Mijn opoe in een bejaardenflat.’
Aldus de beruchte stuurlui aan wal. Toch hebben ze ergens gelijk. Wachten tot de situatie zich vanzelf oplost, heeft geen zin. Er zijn gelukkig mogelijkheden om de eenzaamheid te verdrijven maar daarvoor moet je eerst kijken waardoor die veroorzaakt wordt.
Soms ligt de oorzaak in het verleden. Als je bijvoorbeeld vaak afgewezen bent, heb je geen zin om die pijnlijke situatie opnieuw te willen beleven. Soms kan een te afwachtende houding, of zelfs uitstelgedrag, een belemmering zijn. Dan is het vertrekpunt de vraag: Wat houd je tegen, waarom ga je er niet 100% voor?
Iedereen is uniek. Daarom is de oplossing die jou gaat helpen, maatwerk. Een ding staat als een paal boven water: Je moet hoe dan ook in actie komen om een vriendenkring op te bouwen of zelfs die ene persoon te vinden die speciaal voor jou bestemd is.
Er zijn de laatste tijd veel initiatieven ontplooid om eenzaamheid te bestrijden. Diverse websites geven informatie en adviezen en proberen mensen op weg te helpen. Ga voor jezelf na, waar je naar op zoek bent en welke activiteiten daarbij passen. Stel jezelf de vraag hoe het is gekomen dat je zo moeilijk contact kunt maken? Wat zijn de obstakels die je tegenhouden om een betekenisvolle relatie aan te gaan?
Ik ga graag met jou op zoek naar wat jou zo bijzonder maakt. Zullen we samen speuren naar de beste remedie tegen eenzaamheid en zorgen dat je weer zelfvertrouwen uitstraalt?
Bel me voor een afspraak of stuur een email. Ik kan je misschien niet de levenspartner bezorgen die je zoekt, maar we kunnen samen wel de optimale omstandigheden creëren, zodat je er klaar voor bent als de “man of vrouw van je leven” zich aandient.
Sylvia Frauenfelder, psychosociaal counselor te Den Haag